Maroko

Amlou

Amlou to marokański specjał, który miejscowi spożywają z chlebem tak jak u nas dżem czy masło orzechowe. Sami nawet nazywają to marokańską nutellą. Konsystencję ma to trochę bardziej płynną niż nutella ale z bułką z masłem smakuje wybornie. Robi się to z migdałów, oleju arganowego i miodu. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste.

Składniki:

– pół szklanki oleju arganowego

– pół szklanki miodu (ok 120 ml)

– 200 g migdałów

– szczypta soli

Przygotowanie:

Migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku a nastepnie ostudzić i drobno posiekać (najszybciej w rozdrabniaczu ręcznym Tefal 5 sec ?).

Dodać olej arganowy i lekko podgrzany miód oraz szczyptę soli.

Wszystko dobrze wymieszać (najlepiej w blenderze lub robocie kuchennym) i gotowe.

A na talerzu wygląda to tak – ten środkowy talerzyk.

Smacznego?.

Skomentuj

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

*