Amlou to marokański specjał, który miejscowi spożywają z chlebem tak jak u nas dżem czy masło orzechowe. Sami nawet nazywają to marokańską nutellą. Konsystencję ma to trochę bardziej płynną niż nutella ale z bułką z masłem smakuje wybornie. Robi się to z migdałów, oleju arganowego i miodu. Przygotowanie jest szybkie i bardzo proste.
Składniki:
– pół szklanki oleju arganowego
– pół szklanki miodu (ok 120 ml)
– 200 g migdałów
– szczypta soli
Przygotowanie:
Migdały uprażyć na patelni lub w piekarniku a nastepnie ostudzić i drobno posiekać (najszybciej w rozdrabniaczu ręcznym Tefal 5 sec ?).
Dodać olej arganowy i lekko podgrzany miód oraz szczyptę soli.
Wszystko dobrze wymieszać (najlepiej w blenderze lub robocie kuchennym) i gotowe.
A na talerzu wygląda to tak – ten środkowy talerzyk.
Smacznego?.
Najczęściej komentowane